Racens historie:

Schapendoes er navnet på en gammel hollandsk hyrdehunderace, der udførte sit arbejde i den tid, da der endnu var mange fårehyrder i Holland. Den gjorde det med en utrættelig præcision, og til hyrdernes fulde tilfredshed.

Schapendoes, der betyder fåre-puddelhund, synes at være det helt rigtige navn til den, men i slutningen af det 19. århundred og i begyndelsen af det forrige århundrede blev den ofte kaldt Siephond, Olde Grise eller Oud Hollandche Herdershond. Da fåreflokke af forskellige årsager lidt efter lidt forsvandt fra landskabet og hedearealerne, syntes den samme skæbne næsten også at overgå Schapendoesen.

Schapendoes har haft det held, at dygtige kynologer fik interesse for disse langhårede hunde. P.M.C. Toepoel kan man kalde grundlæggeren af denne race. Før 2. verdenskrig gik han på udkig efter hunde, som mere eller mindre svarede til dette billede, og under 2. verdenskrig fortsatte dette arbejde.

Det er først efter 1945, der er tale om en rigtig “genopbygning”, hvor der også blev opstillet “racepunkter”, som en Schapendoes skulle leve op til. I 1954 blev racepunkterne officielt fastlagt. Toepoel var en mand, der var meget afvisende over for enhver overdrivelse og satte lydighed og funktionalitet højt. Denne ånd genspejles i de af ham opstillede racepunkter, som nu har fået den officielle status: FCI Standard nr. 313, der kan rekvireres hos klubben.

Comments are closed.